witgouden sieraden


Elegantie en Tijdloze Sieraden

Als je op zoek bent naar een prachtig sieraad, dan kom je vaak de term "witgoud" tegen. Maar wat is witgoud eigenlijk? Witgoud is een populair materiaal voor het maken van sieraden en wordt vaak gebruikt als alternatief voor platina. In dit artikel leggen we uit wat witgoud precies is, hoe het gemaakt wordt en waarom het zo geliefd is onder sieradenliefhebbers.

Wat is witgoud?

Witgoud is een legering van goud en andere metalen. Puur goud (24 karaat) is van nature geel, maar door andere metalen toe te voegen kan het worden omgezet in witgoud. Meestal wordt er gebruik gemaakt van metalen zoals zilver, palladium of nikkel om de gele kleur van goud te verminderen en het een witte uitstraling te geven.

Het gehalte aan puur goud in witgouden sieraden wordt aangeduid in karaat. Het meest voorkomende gehalte voor witgouden sieraden is 14 karaat (58,5% puur goud) of 18 karaat (75% puur goud). Hoe hoger het gehalte aan puur goud, hoe zachter en buigzamer het materiaal zal zijn.

Hoe wordt witgoud gemaakt?

Het proces om witgoud te maken begint met de legering van puur goud met andere metalen. Door deze metalen toe te voegen, verandert de kleur van het goud naar wit. Het is belangrijk op te merken dat witgoud in eerste instantie niet helemaal wit is, maar een lichtgele tint kan hebben. Om het de gewenste witte kleur te geven, wordt het sieraad meestal voorzien van een dun laagje Rhodium.

Rhodium is een zeer kostbaar en duurzaam metaal dat behoort tot de platinagroep. Het heeft een heldere en spiegelachtige uitstraling en zorgt ervoor dat het sieraad er volledig wit uitziet. Dit rhodiumlaagje kan na verloop van tijd slijten, afhankelijk van hoe vaak je het sieraad draagt, waardoor de gele tint van het goud weer zichtbaar kan worden. Als dit gebeurt, kun je jouw sieraad laten herplaatsen om het zijn oorspronkelijke glans terug te geven. 

Waarom kiezen voor witgoud?

Witgouden sieraden hebben verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken voor veel mensen: 

  1. Elegante uitstraling: Witgoud heeft een tijdloze en elegante uitstraling die perfect past bij allerlei soorten stijlen en outfits.
  2. Duurzaamheid: Witgoud is duurzaam en gaat lang mee, vooral als het goed wordt onderhouden.
  3. Allergievriendelijk: Mensen met een allergie voor nikkel kunnen vaak wel witgouden sieraden dragen, omdat de hoeveelheid nikkel in witgoud over het algemeen laag is.
  4. Veelzijdigheid: Witgoud kan prachtig worden gecombineerd met andere edelstenen en diamanten, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om unieke en persoonlijke sieraden te creëren.

Onderhoud van witgouden sieraden

Om ervoor te zorgen dat jouw witgouden sieraden hun glans behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier zijn een paar tips:

  • Vermijd contact met chemicaliën: Witgoud kan gevoelig zijn voor bepaalde chemicaliën, dus vermijd contact met bijvoorbeeld parfum of schoonmaakmiddelen.
  • Draag ze niet tijdens ruwe activiteiten: Hoewel witgoud duurzaam is, kan het nog steeds krassen of beschadigen als je het draagt tijdens ruwe activiteiten zoals sporten of tuinieren.
  • Reinig regelmatig: Reinig jouw witgouden sieraden regelmatig met een zachte doek om vuil en vingerafdrukken te verwijderen. Je kunt ook een speciale reiniger gebruiken die geschikt is voor witgoud.

Witgoud is een prachtige keuze voor sieradenliefhebbers die op zoek zijn naar een elegante en tijdloze uitstraling. Het is belangrijk om te begrijpen dat witgoud eigenlijk een legering is van goud en andere metalen, en dat het vaak wordt voorzien van een rhodiumlaagje om het zijn witte kleur te geven. Met het juiste onderhoud kunnen jouw witgouden sieraden jarenlang meegaan en je keer op keer laten stralen.

Klik hier en bekijk al onze witgouden sieraden