certificaat van echtheid en keurmerk

Certificaat van Echtheid

 

Het certificaat van echtheid is een document dat de oorsprong en kenmerken van het sieraad bevestigt. Het geeft u de zekerheid dat het sieraad is vervaardigd met hoogwaardige materialen en vakmanschap. Bovendien dient het als bewijsstuk voor verzekering en garantie.

Wij begrijpen dat je als klant de garantie wilt hebben dat je aankoop een waardevol bezit is. Daarom zorgen wij ervoor dat elk sieraad wordt geleverd met een certificaat van echtheid, zodat je met vertrouwen kunt genieten van je nieuwe aanwinst.

Of u nu op zoek bent naar een tijdloos gouden collier of een sprankelende diamanten armband, bij ons vindt u een uitgebreide collectie sieraden die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Kies voor de zekerheid en kwaliteit die wij bieden. Ontdek ons assortiment en ervaar zelf het vakmanschap en de schoonheid van onze Nederlandse leveranciers. Bij elke aankoop ontvangt u niet alleen een prachtig sieraad, maar ook het geruststellende certificaat van echtheid.

Keurmerken

Een keurmerk is een stempel, gravure of markering op een sieraad of edelmetaal dat aangeeft dat het voldoet aan specifieke normen op het gebied van zuiverheid, gehalte, herkomst en/of kwaliteit. Deze normen worden vastgesteld door nationale of internationale instanties die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de edelmetaalindustrie. In Nederland is bijvoorbeeld de Waarborgwet van kracht, die bepaalt dat zilveren en gouden voorwerpen boven 8 gram gekeurd moeten worden.

 

Zilver keuren

Voor zilver wordt meestal gebruikgemaakt van het 'zwaardje' als keurteken. Dit is een klein zwaardvormig symbool dat in Nederland wordt gebruikt om aan te geven dat een object uitgevoerd is in zilver met een gehalte van minimaal 925/1000. Dit betekent dat het voorwerp voor minimaal 92,5% uit puur zilver bestaat en de overige 7,5% uit andere metalen mag bestaan om het materiaal sterker te maken. Het zwaardje wordt veelal aangebracht op de sluitingen van kettingen, armbanden en ringen.

Naast het zwaardje kan er nog een keurmerk aanwezig zijn dat informatie geeft over de herkomst of maker van het sieraad. Zo kan bijvoorbeeld een meesterteken worden toegevoegd om aan te geven wie verantwoordelijk is voor het vervaardigen van het sieraad. Zilver & Goud.com heeft zijn eigen meesterteken vastgelegd bij Waarborg Holland.

Waarborg Holland is een onafhankelijke organisatie die al meer dan 500 jaar verantwoordelijk is voor het keuren en waarmerken van edelmetalen in Nederland. Zij controleren en certificeren sieraden en horloges op verschillende criteria, zoals gehalte, legering en gewicht. Deze controles worden uitgevoerd door ervaren meesterkeurders, die met behulp van speciale stempels hun keurtekens achterlaten op de sieraden.

 

Goud keuren

Voor gouden voorwerpen boven 8 gram wordt vaak gebruikgemaakt van verschillende keurmerken die aangeven hoeveel karaat (zuiverheid) het goud bevat. De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat, waarbij 24 karaat staat voor puur goud. Het meest voorkomende keurmerk in Nederland is het 'gehaltekeur' dat aangeeft hoeveel karaat het goud bevat. Zo staat 14 Krt (karaat) voor 14/24e deel aan puur goud, wat neerkomt op ongeveer 58% zuiverheid.

Net als bij zilver kunnen er ook bij gouden voorwerpen andere keurmerken aanwezig zijn die informatie geven over de herkomst of maker van het sieraad. 

 

Waarom zijn keurmerken belangrijk?

Keurmerken spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de kwaliteit, zuiverheid en herkomst van zilveren en gouden voorwerpen. Ze bieden klanten de zekerheid dat ze een hoogwaardig product aanschaffen dat aan bepaalde standaarden voldoet. Daarnaast helpen keurmerken ook om fraude en misleiding tegen te gaan, omdat ze de echtheid van het materiaal bevestigen.

Bovendien kunnen keurmerken invloed hebben op de waarde van een sieraad of edelmetaal. Voor verzamelaars en investeerders zijn keurmerken vaak doorslaggevend bij hun beslissing om een bepaald voorwerp aan te schaffen, omdat deze garantie bieden voor de kwaliteit en authenticiteit ervan.

 

Hoe kun je keurmerken controleren?

Keurmerken voor zilver en goud boven 8 gram zijn van groot belang om de kwaliteit, zuiverheid en herkomst van sieraden en edelmetalen te waarborgen. Ze bieden jou als klant de zekerheid dat je een hoogwaardig product aanschaft dat aan specifieke standaarden voldoet. Als klant kun je keurmerken controleren door deze tekens op het sieraad te zoeken en eventueel extra informatie of certificaten op te vragen. Zo kun je met vertrouwen zilveren en gouden voorwerpen aanschaffen.

keurtekens zilver en goud