verschil zilver en gerhodineerd zilver


Welk materiaal kun je het beste kiezen?

Als je op zoek bent naar sieraden, is de kans groot dat je hebt gehoord van zilver en gerhodineerd zilver. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? En welk type zilver moet je kiezen? In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van beide materialen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kopen van sieraden.

Zilver

Laten we beginnen met zilver. Zilver is een edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Het staat bekend om zijn glans, duurzaamheid en tijdloze schoonheid. Puur zilver, ook wel bekend als sterling zilver of 925 Zilver, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit andere metalen zoals koper of nikkel. Deze toevoeging van andere metalen verhoogt de sterkte en duurzaamheid van het materiaal, waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik.

Gerhodineerd Zilver

Bij gerhodineerd zilver wordt er een laagje Rhodium aangebracht op het zilver om het te beschermen tegen oxidatie en krassen. Rhodium is een kostbaar metaal dat bekend staat om zijn helderwitte kleur en extreme hardheid. Door het aanbrengen van een rhodiumlaag krijgt het sieraad een prachtige glans en blijft het langer mooi.

Voor- en Nadelen

Nu je weet wat zilver en gerhodineerd zilver inhouden, kunnen we het hebben over de voor- en nadelen van elk materiaal. Laten we beginnen met zilver. Het grootste voordeel van zilver is de natuurlijke schoonheid en glans. Zilveren sieraden hebben een tijdloze uitstraling die bij elke outfit past. Bovendien is puur zilver hypoallergeen, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Aan de andere kant heeft zilver ook een paar nadelen. Omdat het niet is beschermd tegen oxidatie, kan het na verloop van tijd donkerder, geler worden en aanslag krijgen. Dit betekent dat je regelmatig je zilveren sieraden moet poetsen om ze hun oorspronkelijke glans terug te geven.

Gerhodineerd zilver daarentegen heeft als grootste voordeel dat het veel langer zijn glans behoudt dan "gewoon" zilver. De rhodiumlaag beschermt het sieraad tegen krassen en oxidatie, waardoor het er altijd als nieuw uitziet zonder veel onderhoud. Bovendien geeft de helderwitte kleur van Rhodium een extra vleugje glamour aan je sieraden.

Interessant poets-feitje

Wil je graag dat je zilveren sieraden er altijd glanzend uitzien, zonder gedoe met poetsmiddelen? Simpelweg zoveel mogelijk dragen. Als je jouw zilveren sieraden in de kast laat liggen, kunnen ze gaan oxideren en hun glans verliezen. Maar draag je ze op de huid, dan blijven ze bij de meeste mensen mooi glimmen. Dit komt doordat het contact met de huid ervoor zorgt dat het zilver mooi gepolijst blijft. Daarnaast worden sieraden ook gepoetst door simpelweg te dragen, omdat ze langs je kleding schuren. Dus als je een ring draagt, fungeert je broekzak eigenlijk als een soort poetsdoekje.

Welke kies jij?

Dus welk type zilver moet je kiezen? Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en budget. 

Hopelijk heeft dit artikel wat meer duidelijkheid gebracht over het verschil tussen zilver en gerhodineerd zilver. Onthoud dat beide materialen hun eigen unieke eigenschappen hebben, dus kies degene die het beste bij jou past. Of je nu gaat voor de natuurlijke schoonheid van gewoon zilver of de duurzaamheid van gerhodineerd zilver, beide opties bieden prachtige sieraden waarvan je jarenlang plezier kunt hebben.


Klik hier en bekijk al onze Zilveren sieraden
Klik hier en bekijk al onze Gerhodineerd Zilveren sieraden